top of page

ДЕГУСТАЦИЯ

GELATO

КАТО ИСТИНСКИ СОМЕЛИЕР

за сладолед

Повечето от нас са свикнали да хапват сладоледа направо от кофичката – понякога сложен в подложна чинийка, с удобна лъжица и без много церемонии. Ако искате обаче да научите малко повече за тази любима храна, да дегустирате и експериментирате с различни видове и марки, опитайте понякога да му се насладите и ето така:

Първо и много важно е сладоледът за дегустация да е съхраняван правилно – при не повече от –18°С във всеки момент от производството до консумацията му. Ако виждате кристалчета, след като отворите капака, сладоледът е напълно годен за хапване, но не и за фина дегустация.

 

Оформете топки от всеки вкус и ги оставете на стайна температура за няколко минути. Пригответе и няколко лъжички за различните видове. За да усетите максимално качествата и вкуса, не прибавяйте засега допълнителни съставки – плодове, шоколадови пръчици, топинги и др.

Дегустацията на сладолед, както и на изискано вино или на гурме храна, започва с очите. Огледайте добре повърхността на сладоледената топка – идеалната консистенция би трябвало да е леко пръхкава. Нееднородната, водниста или ситно заскрежена повърхност е признак за ниско или влошено качество. След няколко минути леките неравности по релефа започват апетитно да омекват, като при добрия сладолед топката запазва формата си. Дори и да се стопи, естественият сладолед се превръща във вкусен, плътен и гъст крем, никога във водниста течност с пяна отгоре.

Гребнете и опитайте малко количество сладолед – не повече от чаена лъжичка. При дегустация първата хапка е малка, за да се усети най-добре разгръщането на вкуса. Докато се топи леко в устата Ви за няколко секунди, оценете две характеристики – температура и консистенция. Температурата трябва да е приятно хладна, но не изтръпващо студена; сладоледът да се топи бавно, в кремообразна консистенция, което можете да усетите, като притиснете леко език към небцето. Ако сладоледът е прекалено студен и бързо се втечнява, това говори за високо съдържание на вода. Ако пък не е достатъчно студен и напомня на пяна или мус, то това е сигурен знак за прекалено високо ново на вработен въздух (вработеният въздух прави сладоледа пo-мек за загребване и приятен за ядене, но ако е твърде много го лишава от плътност).

Докоснете с език небцето, все едно поглаждате с длан повърхност или материя и се опитайте да усетите самата текстура. Как се усеща консистенцията – кремообразна и гладка или зърниста и песъчлива? Песъчливият, наричан още „брашнен“ вкус, е знак за високо съдържание на сухо мляко или небалансирани сухи вещества (например млечен протеин). Получава се също и когато сладоледът е бил размразен и повторно замразен. Въпреки, че нарушава структурата, това не прави сладоледа негоден за консумация. Внимавайте обаче, ако почувствате по небцето си тънък мазен филм – това може да е знак за съдържание на хидрогенирани мазнини, които трябва да се избягват на всяка цена! С Coppa della Maga това не може да Ви се случи, но бъдете нащрек, ако дегустирате друг сладолед и винаги четете етикетите.

 

Послевкус – преглътнете сладоледа и преди следващата лъжичка се опитайте да прецените баланса на сладостта – достатъчно ли е или е в повече? При прекалено високо съдържание на захар или подсладители след преглъщане в устата остава силно изразена сладост. Тя „захлупва“ по-фините нюанси на аромата и притъпява вкусовите усещания в предната част на езика.

За да не позволите един вкус да насити сетивата Ви и да засенчи останалите, дегустирайте в следната последователност: 1. ванилов, сметанов, с кисело мляко; 2. нежен плодов като ягодов; 3. с ядки – шамфъстък, нуга; 4. с кисел плод като вишна, грейпфрут; 5. карамелов; 6. шоколадов (винаги последен!).

Между всеки вид „изчиствайте“ вкуса с малка глътка кафе, вода или маслинка.

Classic Vanilla_Cherry and cream_Yogurt and rose petals.jpg
bottom of page